Murakami Edebiyatı



Kenzaburo Oe ~ Kişisel Bir Sorun

Ne zaman bıkkın ve sıkkın hissetsem, bir doz Japon yazar dopingi çok iyi geliyor. Sizlere de tavsiye ederim. Bu çürümüş ve çürümeye devam eden toplumda, edebiyat birazcık tutunmama yardım ediyor. Yine bir Japon ile karşınızdayım. Kenzaburo Oe, Nobel Edebiyat Ödülü'nü 1994'te, bu kitapla aldı.



Çekik gözlülerin yazma tarzlarına, geleneklerine, kısacası bilumum her şeylerini seviyorum. Kişisel Bir Sorun, çok önemli noktalara değiniyor. Kanayan yaraya tuz basıyor. İnsan olma yolunda geçirdiğimiz-geçireceğimiz sınavdan geçer not alıp almadığımızı irdeliyor. İnsan olmanın sefaleti, her satırda öne çıkıyor! Bu yılın en iyilerinden.


Dershane öğretmeni Bird'ün yaşamı ve gel-gitlerini bola yaşıyoruz. Batılı anlamda modern bir kitap bu. Oe, kitaptaki gibi, engelli bir çocuğa sahip. Böylesi bir durum, oldukça üzücü. Lakin, gerçekleri görüyor olmak ve tanımak, onu daha iyi ifade edebilmeyi sağlar. Oe, tam da bunu yapıyor. Elindeki olumsuzluğu, koza çeviriyor. Tebrik etmek gerek. Herkesin başına gelebileceği bir konuyu işleyerek, okurun gönlüne taht kuruyor. Okuması zor, sayfaları çevrilmesi ise, kabul edelim ki oldukça zor. Tek kusuru, finalin oldu-bittiye getirilmesi.

Can yayınlarından çıkan Kişisel Bir Sorun kitabının tanıtım yazısı aşağıda. Mutlaka okuyun, çürümüş düzene karşı okuyun!

Büyükşehir ortamındaki yalnızlaşma ve yabancılaşma sancılarından kurtuluşu Afrika gezisi hayallerinde arayan dershane öğretmeni Bird. Karısı her an doğum yapmak üzeredir ve evlendiği anda iyice azalan Afrika gezisine çıkma umudu, çocuğun doğumuyla tümüyle sönecektir.

Bir de çocuk beyin fıtığı gibi ender rastlanan bir anormallik ile doğuverince, Bird kendini bir karabasanın ortasında bulur. Yaşadığı utanç ve korku onu önce alkole ve sorumluluklarından kaçmaya, sonra çocuğu yeryüzünden bir an önce silinmesi gereken bir düşman olarak görmeye kadar götürecektir...

Kişisel Bir Sorun, kendisi de engelli bir çocuk sahibi olan 1994 Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo Oe'nin tüm dünyada tanınmasını sağlayan en önemli eserlerinden biri.

23 Kasım 2013 21:29

aldım notumu , sıra ne zaman gelir bilmem ama okuyacağım:)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes