Murakami Edebiyatı



Alejandro Zambra - Bonzai

İsminin ürkünçlüğü konusunda laf yarıştıracak değilim. Cidden ürkütücü. Neyse! Alejandro Zambra, ilk kez okudum. Tuhaf bir yazar. Nedense kitapta yer alan karakterleri Bonnie and Clyde gibi arızalı bir çifte benzettim. 


Kitap 2006 yılında yayımlandı. Ve birçok ödülü kucakladı. Yazar ve kitap bol ödüllü anlayacağınız. Beş bölümlük ve 80 sayfa gibi kısa ama etkisi fazla bir roman Bonzai. Cinsellik ve edebiyat iç içe geçiyor. Emilia ve Julio çifti beraber kitap okuyan, film izleyen türden bir çift. Sevilmez mi!?

Kitabın filmi de varmış. Daha izleyemedim ama izleyeceğim. Diğer bir bilmeniz gerekense kitabı yeni okumamış olmam. Epey oldu. Yine zaman ve yazma sıkıntısı. Okuyun, okutun efendim.

Notos Kitap'tan çıkmış romanın tanıtım yazısı aşağıda sizi bekliyor.

Bonzai, Julio ve Emilia'nın hikâyesiyle yoğrulan ufacık ve zarif bir roman, tıpkı bonzailer gibi. Onların birliktelikleri yalnızca cinsel ya da duygusal değil, aynı zamanda edebi. Her gece sevişmeden önce birbirlerine şiirler, romanlar, öyküler okuyorlar. Falubert'in Madame Bovary'sinden Yukio Mişima'nın Altın Tapınak'ına, Perec'in Uyuyan Adam'ından Raymond Carver'ın öykülerine...

Bonzai'deki yazar adayı anlatıcı, "Bu, gerçeğe, gerçek gibi görünen cümleleri etrafa saçmaya, bitmek bilmeyen sigaralar içmeye ve daha iyi olduklarına, geriye kalanlardan, o uçsuz bucaksız ve aşağılık geriye kalanlar denen gruptan daha iyi ve saf olduklarına inananların vahşi suç ortaklığında hapsolmaya tutkun iki öğrencinin hikâyesi," diyor Julio ve Emilia'nın gittikçe ağırlaşan hafif hikâyesi için. Sonunda Emilia ölüyor, Julio ise ölmüyor. Gerisi edebiyat.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes