Murakami Edebiyatı



Henry David Thoreau - Doğal Yaşam ve Başkaldırı

Okuyan ve düşünen herkes, Henry David Thoreau duymuştur. Kendisini çok duymakla beraber, ne yazık ki ilk defa okuyabildim. Çok pişman oldum, niye daha önce yollarımız kesişmediği için üzüldüm. Doğal Yaşam ve Başkaldırı harika bir kitap! Çeviri de gayet hoş.



Büyük bir aktivist olan Henry David, yaşadığı iğrenç hayatın, organik yaşamdan uzak olduğunu düşündüğü için, Walden Gölü'nün kıyısına bir baraka inşa eder ve orada yaşamaya başlar. Elbette, yiyeceklerden giyeceklere kadar ucuzluk söz konusu, çünkü doğal yaşam!

Yazar, kitapta bolca Konfüçyüs'ten örneklere yer veriyor. Lakin, çok yerinde örnekler olduğunu söylememe gerek yoktur, diye düşünüyorum. Hakikaten, içine tıkılıp kaldığımız, uzun uzun gökdelenler ve her yeri kaplamış beton yığınlarına ev diyoruz ve aynı dairede yaşamalarına rağmen birbirinden bi'haber insan kümeleri, teknolojinin hücum ettiği yaşamımız, giderek kendimize, çevremize ve hatta ailemize olan yabancılaşma eylemlerimiz. Bunların hepsi, organik bir yaşam süremediğimizin kanıtı. Şahsen başka bir açıklaması yok. Yediğimiz sebzelerin GDO'lu olması, toprak kokusundan uzak kalmamız, yağan yağmurun toprak yerine ıslattığı betonlar.. Siz en iyisi bu kitabı alıp okuyun.
"Haksız bir savaşa hizmet etmeyi reddeden askeri alkışlayanlar, savaş çıkaran haksız bir hükûmeti devam ettirmeyi reddetmeyen kişilerdir; asker kendini alkışlayanların eylemlerini ve otoritesini kaile almaz, hiçe sayar; Devlet günah işlerken kendini azarlayacak birini parayla tutacak kadar pişman, ama bir an için olsun bu günahtan vazgeçmeyecek kadar da pişmanlıktan uzaktır. "Düzen ve Sivil Hükûmet" adı altında, kendi alçaklığımıza en azından saygı gösterip bunu desteklemek durumunda bırakılıyoruz."
Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap'tan Biri!

Kaknüs Sivil Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Naturalis yazar ve ilk çevrecilerden olan Henri David Thoreau (1817-1862) için doğa, inancının bir parçasıydı. Thoreau bu amaçla 1845 yılının ilkbaharında Walden gölünün kıyısına bir kulübe yaptı. Burada doğayı gözlemledi, çiftçilik yaptı gözlemlerini ve düşüncelerini bir günlüğe kaydetti. Doğal dünyada yaşamını sürdürürken bilinçli olarak yaşamayı hayatın sadece temel ihtiyaçlarını dikkate almayı ve hayatın öğretmesi gerekeni öğrenmeyi arzuladı günlük yaşamından kesitlerle beraber insanın varoluş gerçeği, toplum, devlet ve diğer konular üzerine tefekkürlerini açık ve net bir bilgelikle kaleme aldı. (Thoreau münzevi bir hayat yaşamıyordu. Her gün ziyaretçileri vardı ve yürüyerek yakındaki kasabaya gidip geliyordu)

4 Eylül 2018 17:06

Walden eserini ikinci defa okuyup bu defa yorumlayabildim. Sizinde ilginizi çekebilir. https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/09/kitap-yorumu-walden-henry-david-thoreau.html

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes